មុខម្ហូបកម្ពុជាមានជាច្រើនដូចជា នំបញ្ចុក សម្ល ម្ហូបអាហារដែលទាក់ទងនឹងអាំង ចៀន កកូរ ការី សាឡាត់ បង្អែម បន្លែជាច្រើនមុខ ផ្លែឈើ និងអង្ករ ជាអាហារដែលផ្តល់នូវជីវជាតិចាំបាច់ ដើម្បីចិញ្ចឹមរាងកាយឲ្យមាំមួន។ចំពោះវិជ្ជាធ្វើម្ហូបខែ្មរវិញ គឺមានលក្ខណៈអាថ៌កំបាំង ជ្រាលជ្រៅ ពិបាកសរសេរចូលនៅទីនេះឲអស់សេចក្តីណាស់។ ហើយវិជ្ជាធ្វើម្ហូបនេះ គេតែងតែបង្រៀនតគ្នា ពីម្តាយទៅកូនស្រី ដែលប្រពៃណីនេះគឺមានតាំងពីសម័យដូនតាមកម្លេះ ហើយវិជ្ជាធ្វើម្ហូបទាំងឡាយ គឺជារតនភណ្ឌដ៏មានតម្លៃមិនអាចកាត់ថ្លៃបានរបស់ប្រជាជនកម្ពុជា។ រសជាតិបែ្លកៗ និងពណ៌ចម្រុះ ជាច្រើនតែងបានផ្សំឡើងពីគ្រឿងផ្សំធម្មជាតិ។
ប្រជាជនកម្ពុជាពិតជាមានការឈ្លាសវៃ ក្នុងការជ្រើសរើសគ្រឿងទេស យកមកផ្សំជាគ្រឿងផ្សំ ជាច្រើនមុខ ដូចជា ផ្កាក្លាំពូ ឈើឧបឈើយ ក្លឹមចន្ទន៍ក្រឹស្នា ក្រវាញ ខ្ញី និង រមៀត។ ពួកគេយក មករួម ផ្សំជាមួយគ្រឿងផ្សំខ្មែរមួយចំនួនទៀត ដូចជា ខ្ទឹមស ខ្ទឹមក្រហម ស្លឹកគ្រៃ ជីវ៉ាន់ស៊ុយ ស្លឹកក្រូចសើច យកមកផ្សំបុកជាមួយគ្នា ដែលខ្មែរហៅថា " គ្រឿង"។
ទោះបីជាយ៉ាងណាក៏ដោយ ក៏នំបញ្ចុកទទួលនូវការពេញនិយមជាខ្លាំង ហើយភាគច្រើនគេតែងតែ ទទួលទានអាហារជាមួយបាយ។ បន្ថែមពីលើនោះ សម្លការី សម្លផ្សេងៗ រួមទាំងកកូរ ឆា ចៀន ជាញឹកញាប់ត្រូវបានគេចំអិនដើម្បីទទួលទានជាមួយបាយ។ យ៉ាងណាមិញ ភ្ញៀវទេសចរណ៍ ក៏អាចនឹងរីករាយក្នុងការស្រស់ស្រូបបាយខែ្មរ ដែលមានជាច្រើនប្រភេទ មានក្លិនក្រអូបប្រហើរ ហើយបន្ទាប់ពីពួកគេទទួលទានបាយរួចហើយ គេនឹងបានរីករាយជាមួយនឹងបង្អែម ព្រមទាំងផ្លែឈើ ជាច្រើនទៀត។
មានគ្រឿងផ្សំពីប្រភេទខុសគ្នា ដែលពិសេសនៅក្នុងម្ហូបខ្មែរ ដើម្បីបង្កើនរសជាតិឲកាន់តែឈ្ងុយ ឆ្ងាញ់។ ទីមួយនោះ គឺប្រហុក ដែលបានមកពីការយកត្រីទៅប្រឡាក់នឹងអំបិល ហើយយកទៅផ្អាប់ ទុកនៅក្នុងក្រឡ ឬពាង ហើយគ្រឿងផ្សំទី២នោះគឺ កាពិ ដែលធ្វើពីកំពិស រួមជាមួយគ្រឿងផ្សំមួយចំនួនទៀត។ គ្រឿងផ្សំទាំងពីរនេះផ្តល់ឱជារសយ៉ាងឆ្ងាញ់ពិសារសម្រាប់ប្រជាពលរដ្ឋកម្ពុជា។ ដោយ ក្នុងនោះមានអ្នកខ្លះចូលចិត្តប្រហុក ឯអ្នកខ្លះទៀតចូលចិត្តកាពិ យកទៅស្លនៅក្នុងសម្លផ្សេងៗ។ ជាសរុបមក គ្រឿងផ្សំទាំងនេះ ពិតជាផ្តល់នូវឱជារស ព្រមទាំងក្លិនឈ្ងុយឆ្ងាញ់ ដែលត្រូវបានគេ ផ្សំនៅក្នុងមុខម្ហូបកម្ពុជា។
យ៉ាងណាមិញ ម្ហូបអាហារទាំងនេះ គេតែងតែទទួលទានជាមួយបាយ ហើយម្ហូបមួយចានក៏ត្រូវ ទទួលទានបាយអស់បីចានដែរ ដែលម្ហូបនោះភាគច្រើនជាសម្ល។ រាល់ម្ហូបទាំងនេះ ខ្លះផ្អែម ខ្លះជូរ ខ្លះប្រៃ ឬចត់ ដែលអាហារទាំងនេះពិតជាផ្តល់នូវសុខភាព និងភាពសុខដុមរម្យនាក្នុងគ្រួសារ។ ពេលខ្លះម្ហូបតែមួយមុខក៏បានផ្តល់ឱជារសជាទីគាប់ចិត្តផងដែរ។ ចំណែកឯម្ទេសវិញ គេច្រើនទទួលទានផ្សំជាមួយសម្ល។ ដូច្នេះភ្ញៀវទេសចរពិតជានឹង ទទួលបាននូវរសជាតិប្លែកៗគ្នាជាច្រើននៃម្ហូបអាហាររបស់ខ្មែរយើង៕
No comments:
Post a Comment